Homeopathy

"Homeopathy cures a larger procentage of cases than any other method of treatment and is beyond doubt safer and more economical and is the most complete medical science." Mahatma Gandh

понеделник, 22 февруари 2016 г.

Морски лекарства, част 1

“Морето е символ на динамиката в живота. Всичко идва от морето и всичко се връща в него. То е място на раждане, трансформация и прераждане. Със своите приливи, морето символизира преходно състояние между безформена потенциалност и  действителността, несигурността, съмнението и нерешителността. " Phillip Robbins
Морето се разглежда като източник на целия живот; то обхваща около 70% от повърхността на Земята и съдържа почти всички известни елементи. Имайки предвид огромното значение за живота на планетата, само малък брой от хомеопатични лекарства, произхождащи от морето са добре познати: Natrum Muriaticum, Calcarea carbonica, Sepia, Ambra grisea и Spongia, въпреки че в момента има доказани близо 100 морски лекарства. Морето е местообитание на 230 000 известни видове. Изчислено е, че само 5% от океана е бил проучен, и биолози смятат, че могат да съществуват повече от два милиона морски видове!
За да започнем е нужно да помислим върху отделните елементи, които се съдържат в морската вода:
Първият елемент е водорода, с основен конфликт между  „земното и отвъдното”. Чувството за предателство, изоставяне и изолация е много силно при водорода, връзките му със земята са слаби.   И все пак има  чувство за универсално съзнание и за връзка, за единство с цялото, което е характерно за необятната морска шир.
Следващият елемент е кислорода, подобно на водорода е газ. Той е "необоснован" и "необуздан”.  Кислородът се свързва с други елементи по време на процесте на "окисляване" или "дишане", което води до "освобождаване" на акумулирана енергия от другите химични съединения. Кислорода е тясно свързан с "вдъхновението" и е в центъра на един от най-фундаменталните процеси в живия организъм, а именно изгарянето на "гориво" за получаването на енергия.
Следващият елемент е хлор. Както и при другите халогени връзките му с другите елементи са слаби. Най-честата връзка на животни е към майка им. При хлора имаме темите на майчинството срещу не майчинството, на връзката срещу разединяването, разочарованието, тъгата и чувство за самотатата и изолираността. "Аз свързан ли съм към майчинството? Дали майчинството е свързано с мен? "" Трябва ли да се обвържа или не? "-Sepia носи много от същите тези теми на хлора.
Натрий е следващият елемент. Той е двуполюсен, има копнеж по дълбока равностойна връзка. Те могат да крият това с цел да се предпазят емоционално. Заболявания от  "разочарования в любовта" и "тиха скръб" са добре известни характеристики на Natrum Muriaticum. Един от основните симптомите при сьомгата (Oncorhynchus) е копнеж за и постоянство и завръщане към истинския си дом.
Магнезият е описан като “сиротно лекарство”.  Тези, които имат нужда от магнезий  изпиват чувство на изоставяне, отношенията им с други хора са базирани на страха да не останат сираци. Поведението на омиротворител и угодничество, води до потискане на идентичността и емоциите, и от тук до натрупване на токсини в черния дроб.
Сярата показва недоразвито его и сила. Поведението е обусловено от желанието за признателност и благодарност.
Калциевите структури предоставят подкрепа и защита срещу уязвимостта. Повечето черупки в морето са от калциев карбонат, а на костенурките от калциев фосфат.  Калцият е много важен елемент,  тъй като много от безгръбначните морски обитатели използвате някаква вариация на черупка за оцеляване, а много от тези лекарства с  "черупки" изразяват темите характерни за Calcarea carbonica. За да разберете ролята на калция като първична защита срещу уязвимостта, просто затворете очите, докато едновременно отваряне на устата-широко!
Ето и някои от морските и океански лекарства:
Spongia tosta 
Хора със “слаби връзки”, изчерпват силите си да се примиряват с другите или пък  връзката ги е поставила в зависимост от техният партньор. Развиват проблеми с белия дроб. Те чувстват цялото си тяло като гъба (семейство Porifera), с отворени граници и уязвимо, естествен последица от зависимостта към матката. Детето, едва наскоро родено, загубило връзка с матката, преживява проблеми с белите дробове. Spongia tosta  е добре познато при суха кашлица и круп.
Гъбата е метафора за вентилаторните пътища на белите дробове: "Аз съм зависим от моята среда, но има толкова много неща, които са намесени в този процес.  В моят живот се редуват процесите на разширяване и отваряне и прибиране и затваряне. Аз трябва да остана на мястото, където съм, има повече от достатъчно заплахи точно тук". Психическото и емоционалното състояние може да бъде една от силните тревоги, подобно на фосфор (разширяване) редуващо се със " спиране " и състояние на оттегляне (прибиране).
Рубрики  и усещания:
Психичните симптоми се влошават, когато е на открито
Мислите навлизат и се трупат  при затваряне на очите
Пароксизмална тревожност  при круп, заболяване на сърцето и гърлото
Весело настроение редуващо се с тревожност
Кашлицата се подобрява при сядане, лягане
Влошава се при лежане на лявата страна
Симптомите се влошават при качване на стълби,  при докосване
Плач редуващ се с бодрост, раздразнителност, оживление
Тъга, униние, депресия, меланхолия след прекомерна радост
Ветеринарен терапевтичен индекс:
Spongia 6C при ларингит с тежка кашлица, придружена от съскащ или свистящ звук при вдишване; кашлица при коне, която намалява при пиене на течност; бронхит, астма при котки, нощна кашлица, гуша, хипертироидизъм, орхит.

Corallium rubrum 
Червеният корал е братовчед на Spongia. Corallium rubrum може да се разглежда като Spongia подсилена с калции, но въпреки това изпитва вътрешна нестабилност и липса на сила по отношение на околната среда.  Въпреки, че Corallium може да бъде обиден от думи,  това не води до физическо смущение. Spongia, Corallium е добро лекарство за круп и спазматична кашлица, с повишено кръвно налягане, зачервено лице, дори понякога при кашлицата потича кръв от носа. Кораловият риф, също олицетворява живота в общност, като средство за оцеляване. Човек страдащ от хронична кашлица, често търси безопасността чрез създаване на общност, сред която могат да живеят спокойно.

Рубрики  и усещания:
Страх от страдание, болка
Делюзия, че е бил отровен
Навъсен, намръщен, разочарован, раздразнителен, в лошо настроение, сърдит
Свада, мъмрене, кавга придружени с болки
Обида, оскърбление  придружени с болки
Магарешка кашлица влошаваща се през нощта
Безпокойство, нервност, мятане по време на съня
Коралът  таксономично е свързан с морската анемония и медузите. Те са от род Мешести - Сnidarians. Cnidarians разчитат на примитивни нервни системи за оцеляване.

Ветеринарен терапевтичен индекс:
При кашлица: Corallium rubrum 3 CH, дози: Коне – два пъти дневно; Кучета и Котки - три пъти дневно.

Haddon’s Sea Anemone:
В повечето случаи анемонията е свързана с пясъчно дъно или скала, така че тя е разработила инструменти за хищничество и оцеляване, за сметка на движението. За разлика от коралите, анемонийте не е задължително да работят в общността, и може или да отблъскват или да поглъщат предполагаемите "окупатори".
Анемонията е трудно подвижна, но бързо се отдръпва когато е заплашена. Тя отделя отрова от пипалата си когато ловува или се предпазва.
Симптомите включват:    объркване по отношение на личните граници, усещане за липса на защита.

Рубрики  и усещания:
Повишена сетивност, чувствителен към сексуални изживявания, болка, грубост
Трептене, вибриране, токов удар, вътрешна чувствителност
Болки: стрелкаща, пареща, смъдяща, сърбеж, от ухапване
Тъга от разочарование в любовта
Изоставеност, носталгия по дома, сантименталност, самосъжаление
Опитва се да контролира тялото с ума, но губи контрол
Нужда да се интегрират, взаимна защита, симбиоза между водорасли или риба клоун, нуждаят се от защита
Оцеляването зависи от тактилна стимулация
Желание за бързо шофиране
Желание да пие много лекарства
Усещане: всичко или нищо
Усещане, че някой го наблюдава
Делюзия, че има дебело перде между него и околните

Ветеринарен терапевтичен индекс:
Симптомите се влошават при къпане в морето

Medusa
Медузите се движат грациозно с теченията, не преследват активно плячката си. Създават лек пулсиращ ток, докато планктона не попадне  в техните "уста". Въпреки, че не се занимават с активна конфронтация, както анемонията, медузите използват електрохимични средства за оцеляване и защита. Медузата и анемонията са по същество неструктурирани  и споделят симптоми на свръхчувствителност, променливо изтръпване. Имат много от симптомите на Sepia. Имат желание за движение,  желание да "избягат" от семейството и приятелите си. Но докато Sepia се затваря, Medusa остава "в действие", което се изразява в неспокойствие и раздразнителност. За Medusa са характерни болки при промяна. Движенията на пациента, много напомнят движението на медузите в морето.
Рубрики  и усещания:
Безпокойство, нервност, треперене
Раздразнителност от дреболии
Нахвърля се  устно или физически върху други  хора
Трудолюбив, мания за работа
Безразличие, апатия към приятни неща
Желание за почивка
Желание да яде много, да се напълни с храна
Желание за промяна
Отвращение да се промени, не може да отиде с потока от хора
Мразят хора, които се радват на живота
Мания за чистота
Не се представя добре когато е под напрежение
Оттегляне и неспособност да се адаптират към промените
С  вкус на почва и метал
Желание за сух хляб
Отделяне на мляко при не-бременни жени или жени дълго време след раждането на детето им

Ветеринарен терапевтичен индекс:
Алергични реакции, подобни на Apis, но болкaта е по-смъдяща. Оток на лицето и други части на тялото; тревожност; копривна треска; възпаление на кожата; стимулиране на лактацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар