Homeopathy

"Homeopathy cures a larger procentage of cases than any other method of treatment and is beyond doubt safer and more economical and is the most complete medical science." Mahatma Gandh

вторник, 1 март 2016 г.

Морски лекарства, част 3


Sepia
Sepia, има само един остатък от черупка, но  за сметка на това има много добре развити пипала. Съществува "конфликт" между корпуса (безопасност и застой) и пипалата (експозиция и мобилност). В този контекст можем да разберем рубриките "антагонизъм със себе си", "противоречие на воля", и "отвращение към компания, и страхува се да е  сама". Sepia е защитена от остатъка от черупка, но от друга страна е лесно уязвима, и иска да избяга. За Sepia, може да се каже:
„ветът е станал твърде силен, прекалено непреодолим за пациента Sepia. Тя е завладяна от света и е победена. Светлината е твърде ярка, звука е прекалено силен, децата са твърде шумни, мъжа е прекалено груб; всичко е по-силно от нея; има постоянни атаки, които тя преодолява. Светът се е превърнал в атака, и сега тя се нуждае от мастило, както сепията. Тя има добре развитата мастилена жлеза, която възпроизвежда мастилена течност - сепийна боя. За да се защити от опасност, сепията изхвърля тази мастилена боя, така се образува димна завеса (прикритие от неприятели). И така тя се чувства защитена, както своите братя охлювите, които се крият в черупките си. (“Sepia” Konig, BHJ, April 1960).
Рубрики и усещания:
Действията са противоречиви на намерения; намеренията са противоречиви на речта
Пълна е с грижи и притеснения за домашните задължения
В конфликт със себе си и с другите
Иска да се откаже от отговорност; Не може да се справите с нещата вече

Залята от стрес
Безразличие, апатия към всичко; към взаимотношения, семейството, децата й
Отхвърля привързаността; отвращение към съчувствие
Ветеринарен терапевтичен индекс
Афинитет към женската полова система; алопеция; отхвърляне на бебетата; безплодие; лош апетит; пролапс на матката; Candida; подуване на корема; запек;  пиометра;
анемия; непоносимост към мляко; опаразитяване с тении; кръв в млякото
при крави; слабост на задните крака и чувствителност в тазовата област при коне;

Nautilus
Nautilus е слабо познато лекарство, то е междинна стъпка между calc-c и sepia.  Тези мекотели използват закрилата на черупката, дори и когато се движат бавно под водата. Едно от определящите качества на nautilus е способността му да регулира плаването си чрез натрупване на въздух под черупата си.  Рубриките "заболявания от движение нагоре или надолу ", както и "заболявания, от загуба на социално положение" са важни характеристики на Nautilus. Настроението на такъв човек не е нито много весело, нито тъжно, нито са развълнувани нито са депресирани, един вид досада, близко е до психологическото състояние “dysthymia”.  Човек, който се нуждае от nautilus се крие в своята черупка, а от друга страна иска свобода.
Дълго време хомеопатите са описвали тези пациенти като sepia, natrum muriaticum, и aqua marina, но накрая най-добри резултати са се получавали с nautilus.
Рубрики и усещания:
Делюзия, че е велик човек; мизерстващ след загуба на социално положение; желание да си възвърне социално положение
Илюзия за граници (например, черупката)
Илюзия, трябва да прескочат оградата, за да защитят себе си 
Илюзия за неуспешни усилия
Илюзия, че ще се изложат
Илюзия, че ги шпионират
Отвращение към децата си
Интровертен
Биполярно разтройство
Аз много се страхувам, че хората ще разберат "кой е този отвън черупка, и кой е в нея?"
Уморен съм да живея с хората, които се чудят какъв съм.“
Когато съм депресиран, имам чувство, че има балон вътре в мен, и аз знам, че той ще порасне. Този балон ще се издигне и ще се оправя.

Homarus
Homarus, омар, е член на семейството на членестоноги. Неговите заплашителни клещи и защитна обвивка, дават неправилна представа за неговата уязвимост. Периодично той сменя черупката си и през това време се чувства най-уязвим. Омарът се скрива в пясъка докато новата черупка се удебелява, и чака докато премине уязвимостта му. Homarus е известен с непоносимост към млякото и храносмилателните сокове. Ако една малка черупка е добра, голямата черупка е по-добра. Homarus е описан като криещ се в сянката на все по-голяма, и все по-мощна черупка. Например, разчита на подкрепата на по-силен партньор, или по-силен "свръхчовешки субект”.
Рубрики и усещания:
На двата полюса - между ядосан, властен, анархист срещу плах и отстъпление
Страх от болка, смях, подигравки
Делюзии, въобразява си, че не може да се движи; усещане за осуетяване, неподвижност
Илюзии - белезници, полиция, подмамени, смачкани от теглото
Пестете енергията им
Болките - парещи, смъдчщи, като игли или карфици, остри, стрелкащи, бодежи, спазми, сърбеж
Алергия към мляко

Limulus
Limulus, рак, е член на "морски членестоноги", и се разпознава по своя син цвят, кръв и лимфа, съдържащи мед. Медта в Limulus изразява себе си със спазми, крампи.  Медта води до вътрешно осъзнаване на уязвимостта (т.е., без защитата на черупката), а външно показва колко са "силни". Медта циркулираща в "кръвта" на Limulus (Хемолимфа) също допринася за постоянство (например, "упоритост") в задачи, които иначе биха могли да бъдат скучни. Limulus всъщност не е рак, а е по-тясно свързан с паяците. Подобно на паяците проявява нервност,  заедно с тяхната упоритост те могат да се чувстват психически и физически изчерпани. За разлика от Homarus, който търси покрепа от някой по-силен, Limulus има тенденция към взаимоотношения с по-слаби лица, които подчертават силата  му.
Рубрики и усещания:
Упоритост при извършване на досадни задължения
Крампи
Внезапна, силна кашлица; задушаване (спазми)
Внезапна поява и внезапното изчезване на болки
Тъпота, вялост, трудност да мисли и да разбира
Слаба памет

Слабост, изтощение, отпадналост

Natrium marina (Sea Salt)
Морската сол е различна от каменната, от която се прави Nat-m. Тя притежава голяма част от чертите на другите морски лекарства. Nat-m. също е свързан с морето, въпреки че е направен от здраво споено вещество. Голяма разлика между солта като лекарство и другите морски лекарства няма и често Sea Salt  се дава в случаи, в които Nat-m. е препоръчителен, но не може да се справи.
Рубрики и усещания:
Сухота и дехидратация, нарушение на водния баланс, настъпили по време на промените в живота като бременност и менопауза
Дренажно лекарство за бъбреците
Заболяване на бъбреци и бял дроб
Лоша проводимост в нервната тъкан: сетивата са засегнати
Дисбаланс на елиминирането на токсините при ракови заболявания
Свръхчувствителност на нервите, изтръпване на крайниците
Проблеми с щитовидната жлеза (тиреотоксикоза) по време на менопаузата
Алергия, сенна хрема
Рак на кожата, брадавици
Херпес Зостер, Херпес Симплекс
Нужда да бъде до морската вода

Aqua marina
Цялостна и полова слабост, въпреки възбудата и желанията. Много чувствителен човек. Симптомите се подобряват след хранене, влошават се от движение, натиск и горещина. Трудно се концентрира, разсеян, възбуден. Измъчван от похотливи мисли и страх от лудост.  Намира спасение в религията.
Рубрики и усещания:
Везикулозни обриви. Алкохолен полиневрит с психични проблеми. Болест на Addison. Измършавяване. Хипогликемията. Хиперфункция на щитовидната
Изпотяване. Безпокойство. Запек. Метеоризъм. Главоболие. Морската болест.
Болката в дясното ухо, влошава се вечер. Отвращение към къпане.
Илюзия, че е шпиониран

В заключение, морските лекарства включват темите: връзка и разделяне, граници и уязвимост, безчувственост и чувствителност, стаза и движение, ограничителна протекция и свобода.
Океанът освен, че е огромен и мистериозен, е и място където можете да се отпуснете, и да се оставите потока да тече покрай вас. Има усещането за майка - привличане, приемане, раждане и отглеждане, има силата да подхранва целия живот на нашата планета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар